АНАЛІЗ РИЗИКІВ ПРИ УПРАВЛІННІ ПРОЕКТАМИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ - Grytsyuk, M. Yu.; Gryciuk, Yu. I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Комплексні заходи державної та регіональної туристичної політики, підкріплені належним фінансуванням і узгодженістю проектів сталого розвитку туризму в Карпатському регіоні України з проектами інших відомств і міністерств, а також з міжнародними нормативно-правовими актами з регулювання туристичної діяльності створюють передумови для успішного та перспективного розвитку туристичної галузі. При цьому має значно збільшитися обсяг надання туристичних послуг як на внутрішньому, так і міжнародному туристичних ринках, а також буде сформовано на міжнародній арені позитивний туристичний імідж України загалом і Карпатського регіону зокрема. Як і в будь-якій сфері бізнес-діяльності, так і в туристичній галузі існують ризики реалізації проектів сталого розвитку, як би там вони не були підкріплені фінансово, нормативно-правовими актами і підтримкою місцевої влади. Управління ризиками – невід'ємна частина ефективного управління будь-яким проектом. При цьому менеджер проекту, як особа, що планує, управляє та здійснює постійний контроль за всіма етапами виконання проекту, повинен чітко і ефективно управляти ризиками його реалізації. Він також має оцінювати можливість втрат від реалізації того чи іншого заходу і прагнути до мінімізації збитків при настанні ризикованих подій. Впровадження міжнародних стандартів у процес управління ризиками може дати можливість керівникам проектів сталого розвитку туризму в Карпатському регіоні зробити це управління більш ефективним і максимізувати потенційні можливості та мінімізувати затрати в ході досягнення стратегічних цілей проектів. Успішна реалізація проектів сталого розвитку туризму в Карпатському регіоні потребує наукових розробок щодо вдосконалення методів, прийомів, стандартів управління ризиками та їхнього аналізу, які б спиралися на міжнародний досвід, а також враховували особливості економічної та соціально-політичної ситуації в Україні. В роботі запропоновано підхід до кількісного оцінювання ризиків виконання проектів сталого розвитку туризму і на їхній основі визначення якісного стану реалізації проекту та можливих дій щодо усунення негативних наслідків від впливу цих ризиків.