ВПЛИВ РОЗМІРУ ДЕФЕКТУ ІЗОЛЯЦІЇ НА ЕЛЕКТРОКОРОЗІЮ ТРУБОПРОВОДІВ - Poberezhny, L. Ya.; Tsykh, V. S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Внаслідок зростання потребяк населення, так і промисловості у природному газі та збільшення темпів споживання електроенергії не завжди є змога розмежувати коридори паралельного пролягання джерел змінного струму і трубопроводів чи витримати відстань, визначену нормативними документами.Щоб визначити ймовірність корозії змінним струмом, тільки показника наведеної напруги недостатньо і потрібно враховувати інші чинники, такі як густина струму чи співвідношення між значеннями змінного і постійного струму. Такий критерій оцінювання ризику корозії змінним струмом, як густина змінного струму є точнішим і враховує більшу кількість чинників (опір ґрунту, площу дефекту), які впливають на перебіг корозійних процесів. Установлено закономірності зростання рівня густини змінного струму у ґрунтах з низьким, середнім та високим значенням корозійної активності. Отримано номограми взаємозв'язку між площею дефекту в захисному покритті та величиною густини струму в діапазоні значень наведеної напруги. За постійних густини струму й опору ґрунту дефекти малого розміру піддаються корозійному руйнуванню швидше, ніж дефекти великої площі, оскільки густина струму на меншому дефекті буде зростати. Чим менший дефект у захисному покритті, тим більшою є ймовірність перебігу корозії змінним струмом. Отримані дані дадуть змогу визначати ділянки трубопроводів із підвищеною небезпекою електрокорозії змінним струмом та вчасно запобігати позаштатним ситуаціям.