ДИНАМІКА ОДНОВИМІРНИХ ГНУЧКИХ СИСТЕМ, ЯКІ ХАРАКТЕРИЗУЮТЬСЯ ПОЗДОВЖНЬОЮ ШВИДКІСТЮ РУХУ, ІЗ ВРАХУВАННЯМ ДІЇ ЗОСЕРЕДЖЕНИХ СИЛ - Verkhola, I.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено вплив швидкості руху та зосереджених сил на нелінійні поперечні коливання одновимірних гнучких елементів систем приводу та транспортування. Математичними моделями динаміки вказаного класу систем є крайові задачі для нелінійних диференціальних рівнянь з частинними похідними, незбурені аналоги яких містять мішану похідну лінійної та часової змінних. Вказане не дає змоги для їх аналізу застосувати відомі асимптотичні методи нелінійної механіки. Шляхом узагальнення ідеї описання основних параметрів динаміки процесу на базі хвильової теорії руху [1] отримано співвідношення для визначення амплітудно-частотної характеристики (АЧХ) коливань гнучких систем для випадку дискретного розподілу сил.