МЕТОДИКА ВРАХУВАННЯ ГЕОМЕТРІЇ БОЙОВИХ МАШИН ЛЕГКОЇ КАТЕГОРІЇ ВАГИ ДЛЯ ПОБУДОВИ ТАКТИЧНИХ ДІАГРАМ - Dudar, E. E.; Shatalov, O. E.; Vasiliev, Yu. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Описано підхід до побудови геометричних поверхневих та розрахункових (дискретних) моделей бойових машин легкої категорії ваги для подальшого використання при побудові тривимірних тактичних діаграм, що є необхідним для вирішення задачі аналізу рівня захищеності цих бойових машин від стрілецької зброї. Перелічено основні рівняння для розрахунку основних контрольованих параметрів бронекорпусу бойових машин легкої вагової категорії, які є необхідними для подальшої роботи алгоритму. Наведено результати геометричного моделювання сучасних бойових машин легкої вагової категорії, що стоять на озброєнні Збройних Сил України. Проведено порівняльний аналіз геометрії бронекорпусів різних машин та бронекорпусу БТР-80, створеного за різними методиками. На основі створених геометричних моделей розроблено розрахункові моделі, наведено їх приклади, для цього запропоновано використовувати алгоритми та інструментарій методу скінченних елементів. Розроблена методика створення та опису моделей бронекорпусів бойових машин легкої категорії ваги, сукупно з методикою побудови геометрії місцевості, дає змогу перейти безпосередньо до побудови тривимірних тактичних діаграм, що є напрямом подальших досліджень.