ФОРМУВАННЯ ВІДПАДУ У ВІЛЬХОВОМУ МОЛОДНЯКУ В УМОВАХ УКРАЇНСЬКОГО ПОЛІССЯ - Kotlyarevska, U. M.; Avramchuk, O. O.; Bilous, V. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Досліджено таксаційні параметри деревостану і встановлено особливості формування відпаду у вільховому молодняку насіннєвого походження на староорних сільськогосподарських угіддях. Наведено особливості розподілу дерев вільхи клейкої (Alnusglutinosa (L.) Gaerth.) у деревостані природного походження. Зазначається, що деревний детрит має важливе значення для збереження біорізноманіття як середовище для існування живих організмів та ключовий компонент кругообігу речовин у лісових екосистемах. Встановлено, що у вільховому молодняку відмирають не лише ослаблені та пригнічені дерева, але і здорові рослини, частка яких може складати понад 40 % від загальної кількості дерев насадження. Здійснено аналіз розподілу дерев за ступенями товщини та динаміки структури запасу стовбурів у корі дослідного клейковільхового насадження. Встановлено, що запас стовбурів у корі вільхового молодняка в 2017 році збільшився на 8,2 % порівняно з 2015 роком і становив 210 м3∙га-1. Встановлено, що запас стовбурів у корі дерев без ознак ослаблення збільшився на 6,7 % з 2015 по 2016 рік та на 1,1 % з 2016 по 2017 рік. Запас стовбурів у корі ослаблених та відмираючих дерев збільшився на 14,3 % у період з 2015 по 2016 рік, та на 62,5 % – з 2016 по 2017 рік. Зазначається, що запас сухостійних дерев зменшився на 4,4 % у період з 2015 по 2016 рік та на 18,2 % відповідно у період з 2015 по 2017 рік, а запас деревної ламані у період з 2016 по 2017 рік зріс у 2 рази. Загалом поточна зміна запасу у вільховому молодняку у період з 2015 по 2017 рік становила 9,0 м3∙га-1, а поточний приріст деревостану за запасом – 11,5 м3∙га-1.