МЕТОДИКА ЗДІЙСНЕННЯ ПОПЕРЕДНЬОГО КОНТРОЛЮ ЗА ВИТРАТАМИ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ НА ПОЛІГРАФІЧНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Dolzhanskiy, A.N.; Pelyushkevych, Yu.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Визначено, що оперативний контроль за раціональним використанням матеріалів є життєво необхідним для підприємств поліграфічної галузі. Конкретизовано основні чинники його впровадження, а саме: нормування матеріалів; дотримання технологічної та виробничої дисципліни; наявність вагових приладів; застосування нормативного методу виявлення відхилень від норм безпосередньо на робочих місцях, бригадах, дільницях; автоматизація облікових процесів. З урахуванням об'єктів та суб'єктів внутрішньогосподарського контролю за матеріальними ресурсами, визначено систему взаємозв'язку функцій і видів контролю за цією топологічною ділянкою обліку. Визначено роль і місце в системі внутрішньовиробничого контролю цехів та їх низових підрозділів – дільниць, бригад, робочих місць. Встановлено, що поточний контроль діяльності цехів здійснює керівництво середньої ланки. Основним методом оперативного контролю визнано зіставлення фактичних результатів із нормами для виявлення відхилень, причин і винуватців їх виникнення та визначення величини спричинених збитків.