ОЦІНЮВАННЯ МОРТМАСИ ПІДСТИЛКИ СОСНОВИХ ЛІСІВ КИЇВСЬКОГО ПОЛІССЯ - Avramchuk, O.O.; Bilous, A.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Представлено методичні особливості оцінювання мортмаси лісової підстилки у штучних чистих сосняках Київського Полісся. Здійснено експериментальну оцінку компонентів мортмаси лісової підстилки в абсолютно сухому стані та встановлено таксаційну характеристику дослідних соснових насаджень. З'ясовано, що основну частку в структурі мортмаси підстилки соснових насаджень становить опад хвої (89 %), а дрібні гілки до 1 см та шишки становлять 6 і 5 %, відповідно. Загальна мортмаса підстилки у соснових лісах Київського Полісся з віком може змінюватися від 10 до 40 т·га-1.На основі результатів досліджень на 18 тимчасових пробних площах розроблено математичні моделі запасу стовбурів у корі та конверсійних коефіцієнтів для оцінювання мортмаси підстилки соснових насаджень.