ВМІСТ ТЕРПЕНОВИХ ВУГЛЕВОДНІВ У ХВОЇ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ РІЗНОЇ КАТЕГОРІЇ СМОЛОПРОДУКТИВНОСТІ - Osadchuk, L.S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Проведено експериментальні дослідження вмісту терпенових вуглеводнів у хвої дерев сосни звичайної різної категорії смолопродуктивності методом газорідинної хроматографії. Аналіз кореляційних залежностей свідчить про відсутність чітких залежностей між смолопродуктивністю та вмістом терпенових вуглеводнів у дерев різних категорій смолопродуктивності. На розподіл дерев за категоріями смолопродуктивності слабо впливають генетичні структури, відповідальні за біосинтез терпенових вуглеводнів. Відбір плюсових за смолопродуктивністю дерев можливий тільки за прямою ознакою, тобто за кількістю живиці, що виділяється з поранення.