ДУХОВНИЙ ЦЕНТР ПРЕСВЯТОЇ ДІВИ МАРІЇ НА ЯСНІЙ ГОРІ У ГОШЕВІ - Odrekhivskyi, R.V.; Merhel, S.S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Східний фасад майбутньої лаври Пресвятої Діви Марії на Ясній Горі у Гошеві варто прикрасити так, щоб він був виразником сприйняття вірянами величі навколишнього середовища. На головній стіні вище парадних дверей встановити скульптуру Ісуса з лілією у правій руці посеред Йосипа і Марії. Таку скульптурну композицію виготовити із білого мармуру, висотою14 мна повний зріст. Скульптура повинна створити враження єдності форми і неповторності духовного сприйняття кольорів із найрізноманітніших тонів веселки. Світло-зелена тональність кольорів скульптури повинна гармонійно поєднатись з небесною блакиттю в пору настання перших сонячних променів над обрієм аж до краю небосхилу, а вірні отримують від цього природного дива довгоочікувану насолоду і надзвичайно піднесене й урочисте сприйняття божої благодаті Воскресіння Христового.Розрахункова висота тридільної лаври становитиме 125,8 м, у плані по осях схід-захід100 м, північ-південь75 мматиме форму тризуба. Висота дзвіниці 72,4 м з хрестом та із встановленням на третьому ярусі чотирьох дзвонів: Великого Урочистого масою 72 т, Святкового – 32,8 т, Поліелейного – 16,4 т, а також Буденного – 8,2 т. Склепіння дзвіниці потрібно використати для встановлення системи GPS-спостереження за небесними світилами. Дахи будівлі доцільно виготовити із нержавіючої сталі, яку покрити нітрид титаном способом напилення під колір золота або міді, а для кращого захисту від атмосферних впливів додатково покрити тонким шаром алмазного пилу.