МОДЕЛЬ ВТОМНОГО РУЙНУВАННЯ ДЕРЕВИНИ ТА КОМПОЗИЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ НА ЇЇ ОСНОВІ - Kulman, S.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Перехресний вплив ефекту термічного розширення та ефекту термопружності у полі зовнішніх силових циклічних навантажень призводить до виникнення автоколивань динамічної системи, та переводить систему в область стійкого граничного циклу, аттрактора. Наведено дані досліджень температурно-силових механізмів нелінійної динаміки деформування та руйнування композиційних матеріалів на основі деревини та розрахунки машинного експерименту.Показано опис еволюції динамічної системи у вигляді пружного деформованого тіла від положення рівноваги до аттрактора, який описує новий стаціонарний стан, в якому відбувається деградація матеріалу до руйнування.