ФОРМУВАННЯ КОРЕНЕВИХ СИСТЕМ РОСЛИН ДУБА ЗВИЧАЙНОГО В ЛІСОВИХ КУЛЬТУРАХ ЗА РІЗНИХ СПОСОБІВ ЛІСОВІДНОВЛЕННЯ НА ДЕРЖАВНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ "СМІЛЯНСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО" - Yavorovskiy, P. P.; Segeda, Yu. Yu. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Показано, що рослини дуба звичайного на закладених шляхом посіву жолудів ділянках лісовідновлення спочатку формують стрижневу кореневу систему, а уже потім надземну частину. За таких умов трирічні рослини дуба мали середню глибину кореневих систем 124,2±22,9 см, водночас, середня висота їх надземної частини становила 117,6±12,1 см. Приблизно у двох третин рослин формується один стрижневий корінь, а у третини – на глибині півметра головний корінь розділяється на 2-3 стрижневих корені, які за своїми лінійно-ваговими параметрами майже не відрізняються. Маса кореневих систем однорічних рослин дуба звичайного у повітряно-сухому стані в лісових культурах, закладених шляхом висіву жолуді та вирощених на розсаднику сіянців з оголеною кореневою системою і в контейнерах, відповідно, становила: 2,7±0,3, 2,8±0,3 та 10,0±1,8 г. Кореневі системи трирічних деревних рослин дуба звичайного в лісових культурах, закладених із залученням контейнерного садивного матеріалу та з використанням сіянців з оголеною кореневою системою, є мичкуватими та за глибиною їх розповсюдження перші істотно перевищували відповідні показники останніх – 126,3±21,8 см проти – 68,3±18,2 см, а кількість рослин зі сформованим головним коренем у таких культурах не перевищувала їх половини.