ОЦІНЮВАННЯ ДЕКОРАТИВНОСТІ ВИДІВ ТА СОРТІВ РОДУ BUDDLEJA L. В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Skakun, V. O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
З'ясовано особливості використання видів та сортів роду Buddleja L. в озелененні та перспективи висаджування кущів під час створення декоративних ділянок. Відомо, що рід Buddleja L. нараховує близько 125 видів гарно квітучих, листопадних чи напіввічнозелених кущів, рідше трав'янстих рослин, які поширені в тропічних, субтропічних та частково помірних широтах Азії, Африки, Північної та Південної Америки. Види роду є досить привабливими  для декоративного садівництва завдяки пізньому та довгому цвітінню (з червня по жовтень). Привабливість рослин під час цвітіння доповнюється стійким медовим ароматом. Викладено результати досліджень з декоративності представників роду Buddleja L. в умовах Правобережного Лісостепу України. Проведено аналіз декоративних якостей представників роду, який вказує на доцільність та перспективність введення досліджуваних рослин у зелене будівництво. Виокремлено найперспективніші види та сорти роду Buddleja L. з метою підвищення декоративності насаджень. З'ясована, що кущі Buddleja L. використовують у поодиноких та групових насадженнях. Для поодиноких насаджень краще використовувати B. аlternifolia, хоча будь-який сорт B. davidii теж буде мати гарний вигляд. Для створення групових насаджень використовують всі сорти виду B. davidii. Доведено, що представники роду Buddleja L. є досить перспективними для використання їх в декоративному садівництві та озелененні територій.