ПАРКОВЕ НАСАДЖЕННЯ "ДУБИНКА" НАЦІОНАЛЬНОГО ДЕНДРОЛОГІЧНОГО ПАРКУ "СОФІЇВКА" НАН УКРАЇНИ - Rumiankov, Yu. O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Проаналізовано історію створення насадження "Дубинка" Національного дендрологічного парку "Софіївка" НАН України, визначено її територіальні межі та штучне походження. Виділено окрему ділянку чистого насадження Quercus robur L., територія якої має чіткі межі та окреслюється дорожньо-алейною системою, що визначає її як моносад. На основі проведених досліджень з інвентаризації складено номерний каталог дерев, який містить такі показники, як: порядковий номер дерев, номер реперного дерева, місце розміщення дерева в системі координат, діаметр та висота дерева, кількість сухих та зламаних скелетних гілок. Визначено масову частку деревних порід у дендрологічній структурі моносаду "Дубинка". Оцінено фітосанітарний стан дерев дуба моносаду "Дубинка" як середньо ослаблені (ІІ група), а дерев дубового молодняку – як мало ослаблені (І група). Визначено ступінь зімкнутості крон дуба, яка коливається в межах 0,25-0,4. За результатами проведеної інвентаризації визначено, що стан якості насаджень відповідає ІІ класу. Рекомендовано заходи щодо оптимізації паркової структури та забезпечення естетичного вигляду моносаду "Дубинка": підсадка молодих дерев дуба, вирощених із плюсових дерев ранньої фенологічної групи; утримування території ділянки "Дубинка" чистим насадженням, що є необхідною умовою для збереження дубового деревостану під його історичною назвою, а також як моносаду; посадка чагарникових рослин для покращення структури та декоративного ефекту галявин на території масиву "Дубинка".