ВИВЧЕННЯ ПРИРОДНО-ВИРОБНИЧИХ АСПЕКТІВ ГІРСЬКОЇ ЛІСОЗАГОТІВЛІ (НА ПРИКЛАДІ ДП "СЛАВСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО") - Kokots, S. Yu.; Kudra, V. S.; Korzhov, V. L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Подано результати аналітичних досліджень природних умов, таксаційних показників деревостанів, в яких проведено різні види рубок, та особливостей їх виконання в гірських умовах Сколівських Бескид. Наведено інформацію про розташування лісосічного фонду на схилах різної стрімкості, визначено тенденції обсягів лісозаготівлі, видів і способів застосовуваних рубок, використання різних типів трелювальної техніки та обсягів і віддалей первинного транспортування деревини. Встановлено, що останніми роками збільшуються обсяги рубок формування і оздоровлення лісів, які проведено на 84,0 % від площі всіх лісосік, де заготовлено 68,6 % усього обсягу деревини. Виявлено, що технологічні процеси лісосічних робіт на підприємстві, в основному, базуються на наземних засобах первинного транспортування деревини. Зазвичай, використовують тракторне трелювання, за допомогою якого виконано 90,7 % від загального обсягу лісозаготівлі, за невеликого переважання колісних трелювальних тракторів (46,9 %). Зазначено позитивні тенденції зниження віддалі трелювання на всіх видах користування, що пов'язано з будівництвом нових лісових автодоріг в урочищах, раніше недоступних для освоєння.