ЗАСТОСУВАННЯ SRP-МЕТОДУ ДЛЯ ЛОКАЛІЗАЦІЇ ДЖЕРЕЛА АКУСТИЧНОГО СИГНАЛУ В ОДНОВИМІРНІЙ ОБЛАСТІ - Rozhak, P. I.; Semenyshyn, N. O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Локалізація джерела звуку за допомогою цифрового оброблення сигналу потрібна для того, щоб оцінити напрямок, звідки приходить конкретний акустичний сигнал, а це, своєю чергою, важливо для реалізації "hand-free" системта систем позиціонування, наприклад у відео конференціях. У будь-якому разі потрібен алгоритм, який дає змогу надійно локалізуватирозташування акустичного джерела звуку. У ролі такого алгоритму у цій роботі реалізовано SRP-метод із фазовою трансформацією. Перевагами SRP-методу є точність знаходження джерела у середовищах з реверберацією та шумом, а також малий часовий відрізок вхідного сигналу для коректної роботи. Цей алгоритм аналізує потужність звуку, отриманого мікрофонною решіткою, у певній точці просторової сітки деякого приміщення. Тобто замість оцінки набору тимчасових різниць часу прибуття між парами мікрофонів і об'єднанням отриманих оцінок, щоб знайти місце розташування джерела, за непрямими методами пошук розташування джерела працює перебором просторових точок на сітці досліджуваної області. Представлено кілька експериментів із двома мікрофонамидля одновимірної задачі локалізації звуку у довгому приміщенні, ширина якого нехтувалась. Ефективність знаходження акустичного джерела досліджено на мовному сигналі та довільному – плеск в долоні. Показано точність цього методу до кількох сантиметрів навіть за наявності деякого шуму та реверберації у вхідному сигналі.