ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ БУРШТИНСЬКОЇ ТЕС НА АТМОСФЕРНЕ ПОВІТРЯ - Pankivskyi, Yu. I.; Oshurkevych-Pankivska, O. Ye.; Ostashuk, M. B. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Керуючись нормативною документацією з нормування впливу об'єктів господарювання на довкілля, оцінено вплив Бурштинської ТЕС ПАТ "ДТЕК Західенерго" на атмосферне повітря. На основі аналізу валових викидів забруднювальних речовин обґрунтовано ширину санітарно-захисної зони підприємства. За допомогою моделі розсіювання викидів ТЕС в атмосферному повітрі оцінено ефективність санітарно-захисної зони; виконано розрахунки максимальних приземних концентрацій полютантів та відстаней, на яких вони спостерігаються; визначено зону потенційного забруднення атмосфери. За результатами досліджень встановлено, що запроектована нормативна санітарно-захистна зона шириною 500 м не забезпечує розсіювання основних забруднювальних речовин, що викидаються підприємством; за несприятливих для розсіювання забруднювальних речовин метеорологічних умов масштаби і небезпечні рівні впливу низьких джерел поширюються в межах санітарно-захисної зони, а для головних високих джерел – за її межі на сільськогосподарські угіддя населених пунктів; місцеві метеоумови визначають напрями і масштаби поширення забруднення, внаслідок чого, у зону потенційного забруднення довкілля викидами Бурштинської ТЕС потрапила житлова забудова села Бовшів Галицького району Івано-Франківської області. Рекомендовано включити територію села в обласну програму комплексного обстеження Бурштинського промислового району, для організації постійних моніторингових спостережень за станом довкілля.