ЛІСІВНИЧО-ТАКСАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДУБОВИХ ДЕРЕВОСТАНІВ ПРИДНІПРОВСЬКОГО ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ - Lakyda, P. I.; Bychenko, V. B. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
На основі повидільної бази даних ВО "Укрдержліспроект" проаналізовано лісівничо-таксаційні особливості розподілу площ дубових деревостанів Придніпровського Правобережного лісостепу за віком, типами лісорослинних умов, повнотою, бонітетом та походженням. Розраховано середні таксаційні показники дубняків цього регіону: вік, відносну повноту, запас, зміну запасу, бонітет, висоту, діаметр, частку участі в запасі дуба. Загальна площа регіону досліджень становить 217,6 тис. га, площа укритих лісовою рослинністю ділянок – 60,2 тис. га, середня лісистість досліджуваної території – близько 27,7 %. У Придніпровському Правобережному лісостепу склалися оптимальні кліматичні, ґрунтові та гідрологічні умови для росту та розвитку дуба звичайного (Quercus robur L.). Насадження дуба займають площу 40,4 тис. га (67,1 %), з них штучних насаджень – близько 61,7 %. Основним типом лісу тут є свіжа грабова діброва. Дубняки мають близький до оптимального розподіл за віком, високий середній вік – 73 роки, досить високий середній запас – 263 м3·га-1, середню відносну повноту – 0,76 та середній бонітет – І,5. Частка пристиглих, стиглих та перестиглих деревостанів становить 27,9 % за площею. Наведені дані буде використано для проведення подальших досліджень сортиментно-сортної структури дубових деревостанів Придніпровського Правобережного лісостепу, розробки та впровадження регіональних нормативів для обліку деревних ресурсів.