ДОСЛІДЖЕННЯ СКЛОПЛАСТИКОВИХ ТРУБ З РІЗНОЮ ТРАНСВЕРСАЛЬНО-ІЗОТРОПНОЮ СТРУКТУРОЮ ДЛЯ РІЗНИХ УМОВ ЕКСПЛУАТАЦІЇ - Karandashov, O. G.; Avramenko, V. L.; Podgornaya, L. F. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Виявлено складнощі у проектуванні склопластикових труб з анізотропною структурою, які використовують у системах лісового, міського та сільського хазяйств у зв'язку з різними умовами навантаження та розподілу навантаження у повздовжньому та поперечному (кільцевому) напрямах. Зумовлено вибір отримання склопластикових труб методом косошарого поздовжньо-поперечного намотування, як найперспективнішого з можливістю контролювання трансверсально-ізотропної структури склопластикових виробів круглого перетину. Проаналізовано кількість наповнювача, який укладається у повздовжньому напрямі, та кількість наповнювача, який укладається у поперечному напрямку, та їх співвідношення залежно від трансверсально-ізотропної структури склопластикових труб. За результатами експериментального дослідження наведено дані про фізико-механічні показники, а саме руйнівну напругу у повздовжньому та поперечному напрямах, склопластикових виробів та їх залежність від трансверсально-ізотропної структури, а саме від кількості та напряму, в якому вкладається армувальний матеріал. Встановлено можливість регулювання фізико-механічних властивостей у повздовжньому та поперечному напрямах, їх комбінації відповідно до навантаження за різних умов експлуатації.