МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОГО УПРАВЛІННЯ СИСТЕМОЮ ОХОРОНИ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ - Dvulit, Z.P. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено проблему забруднення атмосферного повітря та визначено основні джерела його забруднень. На підставі аналізу діяльності Донецької залізниці за 2011-2013 рр. встановлено обсяги викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря, виявлено динаміку їх викидів стаціонарними і пересувними джерелами. Здійснено економічне оцінювання природоохоронної діяльності та заходів, а також розглянуто динаміку зборів, зокрема екологічних податків, за викиди забруднювальних речовин. Вперше запропоновано методичні підходи до оцінювання еколого-економічного управління системою охорони атмосферного повітря, а саме: чинники впливу стаціонарних та пересувних джерел на забруднення атмосферного повітря, принципову схему управління системою охорони атмосферного повітря, алгоритм економічного оцінювання впливу підприємств залізничного транспорту на стан забруднення атмосферного повітря.