УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕННЯ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ (НА ПРИКЛАДІ МІСТА ЛЬВОВА) - Lopukh, O.R.; Prydatko, O.V.; Pasnak, I.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Встановлено та охарактеризовано низку визначальних чинників, які тією чи іншою мірою можуть впливати на показник відносної аварійності перехрестя, на підставі чого висвітлено деякі недоліки методу кількісного та якісного аналізу дорожньо-транспортних пригод. На підставі висунутих тверджень запропоновано методику визначення коефіцієнта небезпеки на основі аналізу статистичних даних кількості дорожньо-транспортних пригод та інтенсивності руху, який в кінцевому результаті використовуватиметься в процесі визначення показника відносної аварійності перехрестя. Дослідження та встановлення величини коефіцієнта небезпеки дає змогу покращити метод визначення показника відносної аварійності перехрестя, що є першим кроком до вдосконалення методології кількісного та якісного аналізу дорожньо-транспортних пригод.