ПІДВИЩЕННЯ МЕЖІ ВОГНЕСТІЙКОСТІ МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦІЙ ВОГНЕЗАХИСНИМИ РЕЧОВИНАМИ - Artemenko, V.V.; Yakоvchuk, R.S.; Kharchuk, A.I.; Miller, O.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено проблему підвищення вогнестійкості та довговічності металевих конструкцій в умовах високотемпературного нагрівання шляхом нанесення на їх поверхню захисних покриттів. Розробленню вихідні склади для захисних речовин із умов отримання за високих температур максимального вмісту температуростійких силікатів алюмінію і цирконію. Введення до складу покриття 1-3 мас. % TiO2 сприяє синтезу наведених вище фаз та знижує температуру їх утворення на 50-60º. Виконано розрахунок межі вогнестійкості металевої колони, виготовленої з двотавра № 24, захищеного розробленою вогнезахисною речовиною, і встановлено, що межа вогнестійкості центрально-стиснутої захищеної колони в 3 рази вища, ніж у не захищеної.