ФІЗИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КОНВЕКТИВНОГО ПРОЦЕСУ СУШІННЯ ПОДРІБНЕНОЇ ДЕРЕВИНИ - Biley, P.V.; Shepelyuk, O.O.; Saldan, R.Yo. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Охарактеризовано походження подрібненої деревини та галузі її застосування у національному господарстві. Визначено типи сушильних установок, які використовують для сушіння подрібненої деревини. Серед них найбільш поширеними є барабанні, через їх високу продуктивність та просту конструкцію. Для малих підприємств, наприклад у виробництві паливних брикетів і гранул, рекомендують використовувати барабанні та аерофонтанні сушарки, які мають два контури, пристосовані для видалення вільної та зв'язаної вологи з матеріалу. Тривалість сушіння у першому та другому періодах описано відповідними формулами. Для теоретичних досліджень прийнято геометричну форму частинки подрібненої деревини у вигляді кулі, з характерним розміром – еквівалентним радіусом. Передача тепла у шарі подрібненої деревини описано рівнянням теплопровідності, а температурне поле в частинках подрібненої деревини – рівнянням Фур'є для одномірного кулеподібного тіла. Постійною величиною прийнято коефіцієнт температуропровідності частинки. Потік маси вологи описано рівнянням вологопровідності залежно від початкової вологості, густини деревини в абсолютно сухому стані та градієнта вологи в частинках. Сушіння подрібненої деревини відбувається за високих температур (більше 100°С). У таких випадках наявна термовологопровідність деревини. Розглянуто випадки сумісної та протилежної дії явищ вологопровідності та термовологопровідності. Синтезовано фізико-математичну модель, яка описує нестаціонарне поле вологовмісту для матеріалу, який має кулеподібну форму, постійні коефіцієнти вологопровідності та термовологопровідності.