ЗАХИСТ ЛІСОВИХ ҐРУНТІВ ПІД ЧАС МЕХАНІЗОВАНОЇ ЗАГОТІВЛІ ДЕРЕВИНИ У ЛІСОВІЙ МІСЦЕВОСТІ БАДЕН-ВЮРТЕМБЕРГ (НІМЕЧЧИНА) - Bashutska, U.B. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Проаналізовано методи лісозаготівель у лісових екосистемах, що розвиваються природним шляхом за системою неперервного лісокористування за відмови від суцільних рубок і без ущільнення ґрунту. Здійснено порівняння витрат від застосування кожного методу лісозаготівлі. Встановлено вплив всіх видів лісозаготівлі на лісові ґрунти та ефективність захисту лісових ґрунтів на законодавчому рівні. Відзначено важливість моторно-ручної лісозаготівлі у лісах, де домінує система неперервного лісокористування; доцільність комбінованої лісозаготівлі у придатних для водіння деревостанах із віддалю 40 м між трелювальними шляхами через валку і підтягування в межах досяжності кранової стріли у необроблюваному проміжному блоці.