ВЗАЄМНА АЛЕЛОПАТИЧНА АКТИВНІСТЬ НАСІНИН AMARANTHUS ALBUS L., CHENOPODIUM ALBUM L., BRASSICA NAPUS L. ТА ZEA MAYS L. - Pushkaryova-Bezdyl, T.M.; Balabak, A.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено взаємну алелопатичну активність насінин кукурудзи звичайної – Zea mays L. та насінин бур'янів: щириці білої Amaranthus albus L., лободи білої Сhenopodium album L. та ріпаку Brassica napus L. Встановлено взаємний пригнічувальний влив колінів Zea mays L. і Amaranthus albus L. та Zea mays L. та Сhenopodium album L. Виявлено, що щириця біла та лобода біла не лише конкурують з кукурудзою за воду, світло та поживні речовини у агрофітоценозі, але і пригнічують ріст кукурудзи шляхом виділення біологічно активних речовин у ґрунт. Також встановлено, що біологічно активні речовини насінин Brassica napus L. справляють значний стимулятивний вплив на проростання насінин Zea mays L., однак біологічно активні речовини Zea mays L. пригнічують проростання насінин Brassica napus L. Цей вплив необхідно враховувати під час планування сівозмін.