ОЦІНЮВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ПРИБЕРЕЖНИХ ҐРУНТІВ РІЧКИ РОСАВА ЗА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПАРАМЕТРАМИ - Ruban, V.V.; Sysa, L.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Визначено типи та підтипи ґрунтів у заплаві р. Росава (Київська обл., басейн р. Рось), окремі їх фізико-хімічні параметри та наявність у них забруднювальних речовин. Встановлено, що для всіх ґрунтів дослідженої ділянки характерний процес вирівнювання натрій-кальцієвого потенціалу ґрунтового розчину і твердої фази ґрунтів. Тут поширені ґрунти із підвищеною за профілем часткою увібраного натрію, яка має високий ступінь залежності від вмісту натрієвих легкорозчинних солей і розвитку глейового процесу. Водночас елювіально-ілювіальна будова є рідкісною, але проявляється у легких за гранулометричним складом ґрунтах, переважно із сульфатно-хлоридним типом засолення. Загалом, екологічний стан ґрунтів на досліджених ділянках заплави р. Росава можна вважати задовільним, за винятком процесів засолювання на початкових стадіях. На основі отриманих даних вироблено рекомендації щодо покращення екологічного стану заплавних ґрунтів дослідженої ділянки річки.