ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ОБ’ЄМНОЇ МАСИ ТА МАКРОСТРУКТУРИ ДЕРЕВИНИ ЯЛИНИ ЗВИЧАЙНОЇ В УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТАХ - Kharyton, I.I.; Sopushynskyy, I.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено показники об’ємної маси та макроструктури деревини ялини звичайної на абсолютних висотах 630-1190 м н.р.м. Українських Карпат. Визначено діапазон зміни кількості річних кілець в 1 см у ювенільній деревині від 1 до 2 шт.·см-1. Проаналізовано зміну об’ємної маси деревини зі збільшенням висотного градієнта від 630 м до 1190 м н.р.м. Встановлено, що найбільші середні значення щільності (ρ0 %=413·м-3 та ρ10 %=446 кг·м-3) характерні для вологої високогірної сусмеречини на абсолютній висоті 1190 м н.р.м., а найменша кількість річних кілець в 1 см – для висоти 630-650 м н.р.м. у межах від 5 до 14 шт.·см-1.