ВПЛИВ ТЕМПЕРАТУРИ НА ПРОРОСТАННЯ НАСІННЯ БИРЮЧИНИ ЗВИЧАЙНОЇ (LIGUSTRUM VULGARE L.) - Novosad, V.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено схожість, динаміку проростання за різних температурних умов і життєздатність насіння бирючини звичайної. Динаміка проростання бирючини звичайної залежно від різних термічних умовах є різною. З’ясовано, що оптимальною температурою для проростання бирючини звичайної є 10-15 °С (схожість 69 %). За умов пророщування 0-5 °С проросло тільки 8 %. Насіння за різних температурних умов мало неоднакову схожість. Встановлено, що за температурних умов 10-15, 20-25 і 35-40 °С насіння проросло на 10-ту добу, а за температури 0-5 °С – на 15-ту добу. Найбільший відсоток загнилого насіння спостережено за температури 35-40 °С (11 %). За цієї температури виявлено запарювання насінини, що за інших температур пророщення не спостерігалось.