ЕКОЛОГО-БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ ЛИМОННИКА КИТАЙСЬКОГО (SCHIZANDRA CHINENSIS (TURCZ.) AILL.) В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Balabak, A.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено фенологічні особливості росту і розвитку лимонника китайського (Schizandra chinensis (Turcz.) Baill.), розглянуто строки проходження фенологічних фаз сезонного циклу росту і розвитку маточних рослин. Визначено оптимальний період для розмноження досліджуваних сортів і форм лимонника китайського зеленими стебловими живцями, який збігається з періодом найбільш інтенсивного росту пагонів (червень-середина липня). Встановлено, що інтенсивність процесів росту пагонів залежить переважно від температури повітря і кількості опадів. Показано, що кліматичні умови Лісостепової зони України забезпечують проходження повного циклу сезонного розвитку досліджуваним сортам і формам лимонника китайського. Плоди повністю дозрівають, дають схоже насіння, що свідчить про можливу інтродукцію їх у регіон досліджень.