РЕКРЕАЦІЙНА ДИГРЕСІЯ БУКОВИХ ЛІСІВ ВЗДОВЖ ЕКОЛОГО- ПІЗНАВАЛЬНОГО МАРШРУТУ "М. СКОЛЕ – Г. ПАРАШКА" (НПП "СКОЛІВСЬКІ БЕСКИДИ") - Lukashchuk, H.B.; Fedorchuk, T.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Розглянуто та проаналізовано видовий склад та ценотичну структуру рослинного вкриття вздовж еколого-пізнавального маршруту. Піднаметове трав’яне вкриття налічує 79 видів, що належать до 30 родин. Поряд зі зменшенням проективного вкриття типових лісових видів (розміщення мозаїчне), у трав’яне вкриття у просвітах та вздовж стежки проникають лучні види. Рекреаційне навантаження сприяє збільшенню щільності ґрунту, на якому не проходить заселення лісових рослин, ущільнення ґрунту спричиняє відмирання кореневищних рослин. Збільшується участь рудеральних видів та "лісових бур’янів". Виявлено характерні напрями рекреаційної дигресії рослинного вкриття.