ХАРАКТЕРИСТИКА МОРФОЛОГІЧНИХ ОЗНАК ГЕНЕРАТИВНИХ ОРГАНІВ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ У ПРИРОДНИХ І ШТУЧНИХ ДЕРЕВОСТАНАХ УКРАЇНИ - Dyshko, V.A.; Dyshko, S.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Висвітлено матеріали дослідження внутрішньопопуляційного різноманіття форми та забарвлення генеративних органів у потомств восьми штучних і п’яти природних насадженнях з Харкiвської, Волинської, Рiвненської та Київської областей. Дослідження показали складність популяційної структури деревостанів. Встановлено, що найвищим ступенем мінливості характеризуються форми апофізів шишок. З’ясовано, що варіювання ознак у штучних деревостанах вище, ніж у природних, що свідчить про наявність запасу генетичного різноманіття та підтверджує доцільність використання насіння з КНП для лісовідновлення.