ДИНАМІКА СТАНУ ЛІСІВ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ ЗА ДАНИМИ МОНІТОРИНГУ В 2010-2014 РОКАХ - Shparyk, Yu.S.; Viter, R.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Проаналізовано динаміку стану основних порід карпатського регіону впродовж 2010-2014 рр. за показниками моніторингу лісів: дефоліація, дехромація, довжина крони, пошкодження. Встановлено, що стан основних лісових порід за період спостережень був добрим. Дефоліацію і дехромацію ялиці віднесено до класу "незначна", а дуба, бука та ялини – "слабка". Пошкодження цих порід теж класифікують як "слабкі". Встановлено, що основними видами пошкоджень у хвойних порід були сухі сучки, у дуба – листогризучі шкідники, у бука – поперечний рак. Довжина крон ялини і дуба стабільна, а в бука і ялиці зафіксовано її збільшення. Порівняно з 2010 р. встановлено: незначне покращення стану бука і дуба, але зросла інтенсивність пошкоджень бука, а коливання стану дуба дуже інтенсивні; стан ялиці має тренд до незначного покращення; у ялини – тренд стабільний, однак дуже інтенсивні коливання показників в окремі роки.