ДИНАМІКА ОСНОВНИХ ТАКСАЦІЙНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯЛИНОВИХ ДЕРЕВОСТАНІВ РІЗНИХ ЕКСПОЗИЦІЙНО-ОРОГРАФІЧНИХ ГРУП УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ - Hrynyk, H.H. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Розроблені моделі росту у висоту та за діаметром, моделі динаміки відносної та абсолютної повнот деревостанів і загальних запасів для модальних ялинових гірських деревостанів різних класів бонітету адекватно описують особливості росту в межах виділених експозиційно-орографічних груп (ЕОГ) та у ТЛУ С2-С3 і у ТЛУ D2-D3. Коефіцієнти рівнянь визначено із відповідною точністю. За ростом у висоту ялинових деревостанів переважають деревостани Іb класу бонітету ІІІ та ІІ ЕОГ у ТЛУ D2-D3. Деревостани Іа класу бонітету у ТЛУ D2-D3 переважають у рості у висоту деревостани у ТЛУ С2-С3. У ТЛУ D2-D3 за динамікою відносної повноти найвищими значеннями показника характеризуються деревостани Іb класу бонутету ІІ ЕОГ та Іb та Іа класів бонітету ІІІ ЕОГ. У ТЛУ С2-С3 найвищими значеннями відносної повноти відзначаються деревостани І класу бонітету І ЕОГ та Іа класу ІІ ЕОГ. У рості за діаметром переважають деревостани Іа класу бонітету ІІІ ЕОГ. Найвищими значеннями абсолютної повноти характеризуються в типах С2-С3 деревостани Іа класу бонітету І і ІІ ЕОГ, а у ТЛУ D2-D3 – деревостани Іb класу бонітету ІІІ ЕОГ. За динамікою загального запасу деревостану найкращі показники відзначено для деревостанів Іа класу бонітету І і ІІ ЕОГ у ТЛУ С2-С3 та Іb класу бонітету ІІ та ІІІ ЕОГ у ТЛУ D2-D3.