СИСТЕМНІ ІННОВАЦІЙНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Maslak, O.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Проаналізовано сучасний стан малого і середнього підприємництва (МСП) в Україні за показниками чисельності працівників, обсягу виторгу, структури за галузями економіки, питомою вагою у річному ВВП, рентабельністю діяльності. Розглянуто рівень системних інноваційних трансформацій МСП за допомогою статистичних відомостей щодо масштабів, структури капіталовкладень та їх джерел. Виявлено тенденції еволюції інвестиційно-інноваційної діяльності за три роки. Інноваційний вектор розвитку вітчизняної економіки подано порівняно із розвиненими європейськими країнами і США. Ефективність державних механізмів підтримки бізнесу відстежено на підставі міжнародних рейтингів. Окреслено низку нагальних проблем: формальний підхід у створенні інституційного забезпечення МСП, розбалансованість фінансових ресурсів держави, пастки публічного адміністрування. Розроблено і запропоновано окремі напрями удосконалення методів державного регулювання процесів формування інноваційної моделі економіки України та інструменти посилення інвестиційної активності МСП.