АНАЛІЗ МЕТОДІВ СТВОРЕННЯ ШТУЧНОЇ ГІПЕРТЕРМІЇ У БІОЛОГІЧНИХ ТКАНИНАХ - Stasevich, S.P.; Fedyniak, I.R. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Розглянуто основні методи створення штучної гіпертермії у живих тканинах, які можуть застосовуватися у лікуванні онкологічних захворювань. Нагрівання клітин організму людини до температури вище ніж 42 °С призводить до їх загибелі. Тому використання гіпертермії для нагрівання злоякісної пухлини, що знаходиться в глибині ділянки тіла, до температур вище за 43 °С, широко використовується в сучасній онкології. Проаналізовано основні технічні аспекти загальної, локальної та поверхневої гіпертермії, визначено переваги та недоліки наведених методів. Під час проектування апаратних засобів для гіпертермії важливу роль відіграє моделювання поширення тепла під час проведення процедури, яке дає змогу зробити прогноз ефективності лікувальної процедури, а також коректувати її хід.