"ПАРАСОЛЬКОВИЙ ПАТЕНТ" І ОСОБЛИВОСТІ РОЗРОБЛЕННЯ ЙОГО ФОРМУЛИ - RomachkoА.S.; Litvin, O.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Наведено характеристику спеціалізованих патентів з огляду на зміст формули та на політику заявника стосовно обраної стратегії патентування. Доведено, що парасольковий патент розширює обсяг правової охорони за рахунок узагальнення ознак та допомагає підвищити комерційну цінність такого патенту. Наведено приклади узагальнення (співпідпорядкування) ознак, зокрема ознак істотних, які зазначено у формулі винаходу (корисної моделі). Розглянуто формулу реального патенту і на підставі її аналізу на конкретному прикладі запропоновано методику розроблення "парасолькової" формули. У такій формулі ознаки узагальнені і формула як парасолька "накриває" усі можливі конкретні істотні ознаки, за рахунок чого створюється "сильна" формула, у якій враховується перспектива вдосконалення об’єкта патентування для досягнення максимального патентно-правового об’єму та зменшується вірогідність обходу цієї формули, а саме патентування зміненого (вдосконаленого) об’єкта другими особами, але з іншими конкретними істотними ознаками.