ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ПЕРІОДУ СПОКОЮ MORUS ALBA L. ТА ЇЇ ДЕКОРАТИВНИХ ФОРМ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Vitenko, V.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено особливості перебігу періоду спокою Morus alba L. та її декоративних форм: M. a. ’Pendula’, M. a. ’Globosa’, M. a. ’Pyramidalis’, M. a. ’Contorta’, M. a. ’Tatarica’ та M. a. ’Macrophylla’ в умовах Правобережного Лісостепу України (Уманського національного університету садівництва та Національного дендрологічного парку "Софіївка" НАН України). Встановлено, що рослини, які зростають на цій території, мають короткий період вимушеного спокою, але під дією зовнішніх чинників (низької температури повітря, зниження освітлення) він переходить у вимушений тривалий. Визначено, що найкоротший період вимушеного періоду спокою притаманний М. а., а найдовший – M. a. ′Macrophylla′ та M. a. ’Pyramidalis’.