ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАВДАННЯ ВИБОРУ МЕТОДУ РОЗПІЗНАВАННЯ ГРАНИЦЬ ЗАЛЕЖНО ВІД СПЕКТРАЛЬНИХ ЗНАЧЕНЬ - Hrytsyk, V.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Наведено результати дослідження щодо можливості побудови методики об’єктивного вибору фільтра знаходження границь шляхом встановлення залежності ефективності методу знаходження контурів від рівня освітленості. Досліджено стійкість фільтрів пошуку контурів до впливу такого зовнішнього чинника як світло. Порівняно переваги і недоліки кожного з фільтрів. Проведене дослідження є першою частиною дослідження, що дасть змогу розробити методику об’єктивного вибору оптимального фільтра для поточних умов. Це дасть змогу повністю автоматизувати процес пошуку контурів, незважаючи на вплив такого фактора як освітлення. Досліджено роботу операторів Робертса, Кенні, Собеля, Щарра. Процедуру об’єктивної оцінки якості виконує математичний апарат на базі штучної нейронної мережі (класичний одношаровий персептрон).