СПІЛЬНИЙ АНАЛІЗ ТЕМПЕРАТУРНИХ РЕЖИМІВ І ФАЗОВИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ У ПЛАЗМОВИХ АМОРТИЗОВАНИХ ПОКРИТТЯХ - Meranova, N.O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Отримано розв’язок задачі прогнозування об’ємного вмісту аморфної фази в плазмових покриттях на базі дослідження процесів теплопереносу в них і даних термокінетичних діаграм "температура-час-перетворення". Вивчено особливості впливу на процес аморфізації таких факторів, як товщина напилюваних часток, рівень їх нагріву і матеріал основи. Представлено дані досліджень, згідно з якими об’ємний вміст аморфної фази підвищується зі зменшенням товщини напилюваних часток і збільшенням коефіцієнта теплопровідності матеріалу основи. Показано також, що в разі зростання початкової температури часток вище від температури плавлення матеріалу покриття умови аморфізації можуть погіршуватися.