ТЕХНОГЕННИЙ ПОДАТОК – НОВИЙ ІНСТРУМЕНТ РЕГУЛЮВАННЯ ЗБИТКІВ У ПРИРОДООХОРОННОМУ МЕХАНІЗМІ - Bublyk, M.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено основні інструменти регулювання у природоохоронному механізмі України. З метою зменшення викидів, скидів та утворення відходів, чи впливу фізичних і біологічних факторів на реципієнтів обґрунтовано доцільність введення до їх складу техногенного страхування та утилізаційного збору. Розроблено метод вибору характеру інструменту регулювання господарської діяльності, характер якого відповідає рівню техногенного впливу. На основі запропонованої матриці "рівень-інструмент" обґрунтовано доцільність введення техногенного податку як нового виду екологічного податку в природоохоронному механізмі.