СТАБІЛІЗУЮЧЕ І ПРОТИПАВОДКОВЕ ЗНАЧЕННЯ ЛІСОВОГО ПОКРИВУ ВОДОЗБОРІВ РІЧОК УЖ І ЛАТОРИЦЯ - Parpan, T.V.; Kichyra, N.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Стабілізуюча роль лісових екосистем за рівнем збереженості екологічних функцій у басейні Ужа є кращою, ніж у басейні Латориці, оскільки лісистість становить 71,1 % та 42,8 % відповідно. Сучасна ценотична структура лісів в обох басейнах є слабо трансформованою. Вікова структура за гідрологічними критеріями наближається до стабілізуючої. Для підтримання гідрологічної стабільності та пом’якшення паводкових хвиль у басейні Латориці потрібно збільшити лісистість і підвищити продуктивність лісів Мінагрополітики та лісів і лісовкритих площ на землях запасу.