ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ ВИТОКІВ НАФТИ І НАФТОПРОДУКТІВ НА ТРУБОПРОВІДНОМУ ТРАНСПОРТІ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Grynchyshyn, N.N. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено екологічну проблему витоків нафти і нафтопродуктів на трубопровідному транспорті. Представлено характеристику надзвичайних ситуацій, пов’язаних з витоками нафти і нафтопродуктів під час транспортування їх трубопровідним транспортом на території Львівської обл. за останні десять років. Розглянуто причини витоків та встановлено, що основна причина більшої половини їх виникнення – несанкціоноване втручання у трубопровід. Проаналізовано наслідки витоків і досліджено, що забруднення ґрунту є наслідком майже всіх витоків нафти і нафтопродуктів під час транспортування їх трубопровідним транспортом, а забруднення водних об’єктів відбувається лише в разі витоків нафтопродуктів з продуктопроводів.