АНАЛІЗ АНТИМІКРОБНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ДЕЯКИХ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН ПЕРЕДКАРПАТТЯ - Ivasivka, A.S.; Goyvanovych, N.K. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Проаналізовано антимікробну дію настоїв та екстрактів Tanacetum vulgare L. і Achillea millefolium на штамах St. aureus, St. еpidermidis, E. сoli. Серед досліджуваних екстрактів найбільш яскраво виражена антибактеріальна активність спостерігалась у екстрактів Tanacetum vulgare L., що пригнічували ріст Echerihia coli на 95 %, Staphylococcus epidermidis на 41,2 %, Staphylococcus aureus чутливий на 25,7 %. Найбільшу антибактеріальну дію виявив настій Tanacetum vulgarе L. відносно E. сoli (85 %), St. epidermidis (31,2 %), St. aureus (35,7 %). Екстракти та настої, що були виготовлені з Achillea millefolium, показали нижчий результат.