ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРИРОДООХОРОННОЇ ІДЕОЛОГІЇ - Malyuga, V.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Природоохоронну ідеологію розглянуто не в традиційному плані, як, наприклад, охорону природи, а з позиції включення в цю категорію цілісної системи поглядів, всіх чинників, які мають не лише забезпечити захист наявного природного середовища, але, що головне, сприяти його відродженню там, де це ще можливо, природним або штучним шляхом. Це, звичайно, грандіозна перспектива, проте за умов спільного порозуміння у планетарному масштабі, ліквідувавши загрозу протистояння, на наш погляд, це не видається утопією. Планетарне суспільство потребує знань законів природи для подальшого гарантованого співіснування з навколишнім середовищем. Основні принципи природоохоронної ідеології мають органічно враховувати принципи виховання самої людини. Лише комплексний, цілісний підхід у цих питаннях може забезпечити реальний успіх.