РОЗПОДІЛ 137CS У ҐРУНТАХ МЕЗООЛІГОТРОФНИХ БОЛІТ ПОЛІССЯ УКРАЇНИ - Krasnov, V.P.; Kurbet, T.V.; Korbut, M.B.; Boyko, O.L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Представлено результати вивчення розподілу 137Cs у торф’яно-болотних ґрунтах мезооліготрофних боліт. Для обґрунтування встановлених закономірностей використано показники: питома і сумарна (валова) активність радіонукліду у шарі очосу та торфу. Показано, що обидва показники мають найбільші значення у шарі очосу на глибині 15-20 см. Визначено, що в очосі міститься 62,2 % від сумарної активності 137Cs у ґрунті. Зроблено висновок про значне заглиблення радіонукліду у ґрунті та поступове виведення його за межі коренезаселеного шару, що може з часом призвести до зниження темпів його надходження до рослин.