АНАЛІЗ ПРИЧИН АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА РУЙНУВАНЬ МАГІСТРАЛЬНИХ ГАЗОПРОВОДІВ - MandrykО.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Проаналізовано основні причини виникнення аварійних ситуацій на магістральних газопроводах. Встановлено, що у зв’язку зі старінням газотранспортної мережі та недосконалістю державного контролю за її безпекою, останніми роками спостерігається збільшення кількості аварій на газопроводах України. Узагальнений аналіз причин руйнування засвідчив різну їх специфіку та структуру залежно від географічного положення, кліматичних умов їх експлуатації та підходів до оцінювання аварійних ситуацій. Встановлено основні фактори, що сприяють підвищеній схильності металу трубопроводу до стрес-корозійного розтріскування, що потребує розроблення комплексного методу оцінювання та прогнозування їх безпечної експлуатації.