ПРОЯВИ ТРАНСФОРМАЦІЙ У ЛІСОВИХ ЕКОСИСТЕМАХ КАРПАТ ВНАСЛІДОК ДІЇ РІЗНИХ АНТРОПОГЕННИХ ЧИННИКІВ - Henyk, Ya.V.; Chernyavskyy, M.V.; Yashchenko, P.T. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Представлено результати вивчення прояву трансформаційних процесів у ялицево-букових, ялиново-букових, ялицево-ялиново-букових та ялиново-буково-ялицевих лісах Карпат внаслідок дії різноманітних антропогенних чинників. Проаналізовано трансформації структури лісів у межах окремих модельних просторів регіону внаслідок неефективної лісогосподарської діяльності, незаконних рубок деревини місцевим населенням і випасання худоби. Відображено зміни фізико-механічних властивостей верхнього шару бурих гірсько-лісових ґрунтів ялиново-букових лісів залежно від ступеня рекреаційних навантажень. Показано, що негативна дія антропогенних чинників проявляється, насамперед, у зміні видового складу лісових насаджень, їх просторової і вікової структури, ущільненні верхніх горизонтів ґрунту, зниженні біорізноманіття, біологічної стійкості та стабільності лісових екосистем.