ВПЛИВ ГОСПОДАРСЬКИХ ЗАХОДІВ НА СТАН І ПРОДУКТИВНІСТЬ ШТУЧНИХ СОСНОВИХ ДЕРЕВОСТАНІВ - Gryb, V.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено вплив густоти та складу на ріст і продуктивність штучних соснових насаджень, створених унаслідок часткового обробітку ґрунту на зрубах та землях, виведених з-під тимчасового сільськогосподарського користування. Наведено результати ходу росту за висотою, охарактеризовано зміну запасу від загальної кількості стовбурів у чистих і змішаних деревостанах. Встановлено, що показник збереження у густих культурах нижчий, ніж у зріджених, і до віку головного користування кількість дерев у насадженнях вирівнюється. Запропоновано для віку стиглості оптимальну кількість стовбурів у чистих і змішаних штучних насадженнях.