БОТАНІКО-ГЕОГРАФІЧНИЙ АНАЛІЗ КУЛЬТИВОВАНОЇ ДЕНДРОФЛОРИ СЕРЕДНЬОГО ПОДНІПРОВ’Я - Spryagailo, O.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Оцінено ступінь використання інтродукованих видів деревних рослин у фітомеліоративних системах Середнього Подніпров’я та проаналізовано походження рослинного матеріалу, що використовується в об’єктах озеленення регіону. Встановлено, що у складі об’єктів озеленення регіону зростає 62 аборигенних види та 217 інтродукованих. Найбільшим представництвом відзначаються Східноазійська флористична область – 66 видів, Атлантично-Північноамериканська – 56 і Циркумбореальна – 55, а 69 видів походять із кількох ботаніко-географічних областей. Значне використання інтродуцентів Північної Америки і Східної Азії у регіоні викликає серйозне занепокоєння, оскільки одним із критеріїв інвазійного потенціалу чужинних рослин в умовах України є географічне походження (первинний ареал) і найімовірніша та висока загроза інвазій очікується від видів північноамериканського походження та неофітів із помірно-кліматичних областей або гірських районів Азії.