ВОДНИЙ РЕЖИМ ЛИСТЯ В УМОВАХ УРБАНІЗОВАНОГО СЕРЕДОВИЩА - Gnatyshyn, I.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено водний режим листкової тканини рослин, що зростають у різних екологічних умовах. Визначено та здійснено порівняння добового циклу транспірації у листі найпоширеніших порід дерев у Самборі: берези повислої, горобини звичайної та клена гостролистого. Виявлено залежність інтенсивності транспірації, оводненості тканин листка та дефіциту вологи від умов місць зростання. Досліджено вплив вологості повітря та вологості ґрунту на дефіцит вологи в листі. Встановлено зв’язок між температурою повітря та нагріванням листкової пластини і підстильної поверхні ґрунту для кожної з порід, залежно від умов середовища.