РОЗВИТОК КОРЕНЕВОЇ ГНИЛІ ТА ОЦІНЮВАННЯ РІВНІВ ЕКСПРЕСІЇ ЛІПІДТРАНСФЕРНОГО ПРОТЕЇНУ ТА ДЕФЕНЗИНІВ У СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ ПІД ВПЛИВОМ HETEROBASIDION ANNOSUM - Hrunyk, N.I.; Yusypovych, Yu.M.; Kovaleva, V.A.; Gout, R.T. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Збудник кореневої та комлевої гнилизни – Heterobasidion annosum – є одним із найнебезпечніших патогенів хвойних порід, який спричиняє масове всихання бореальних лісів у північній півкулі. Незважаючи на те, що біологію та генетику цього гриба вивчено достатньо добре, механізми захисту та стійкості соснових дерев залишаються нез’ясованими. Останні досягнення у вивченні транскриптому системи коренева губка-сосна та молекулярній характеристиці факторів патогенності наблизили нас до розуміння цієї патосистеми. Досліджено особливості розвитку патологічного процесу в сіянцях сосни звичайної, інфікованих кореневою губкою у різні періоди їхнього росту, а також, за допомогою напівкількісної ЗТ-ПЛР, встановлено профілі експресії ліпідтрансферного протеїну та дефензинів у здорових та інфікованих рослин.